New Years Resolution: Do the 'Solid Swap'​!

Misschien ben je net wakker of zit je nog in je badjas voor Netflix. In ieder geval is het nieuwe jaar vandaag begonnen en heb je gisteren mogelijk aan tafel met je vrienden je nieuwe voornemens gedeeld. Niet dat je dit meteen op 1 januari hoeft na te leven, maar na dit weekend heb je voor jezelf misschien wel al een straf regime opgetuigd met gezonder eten, meer sporten en je familie vaker zien.

Het zal me niet verbazen als daar ook een paar meer klimaatvriendelijke doelstellingen tussen zitten. Zo probeer je dit jaar nog minder vlees te eten, pak je vaker het OV en leg je komende zomer die bij-vriendelijke tuin eindelijk aan. Afgelopen jaar heb je je 'flexitarisme' uitgebouwd naar een leefstijl met meer ecovriendelijk gedrag. Misschien kan er voor 2020 nog een eco-swap bij.

Eén zo'n kleine, eenvoudige stap is de 'Solid Swap'. Kijk eens rond in je badkamer. Hoeveel plastic flessen heb je staan? Showergel, shampoo, conditioner, scheerschuim, bodylotion en deodorant. Bedenk dat je met het kiezen van een zeep- of shampooproduct ook voor een zeep of shampoo in 'blok'-vorm kan kiezen: een solid bar. Deze zijn 1) compact, want ze bestaan niet voor 75% uit water en 2) duurzaam, omdat je ze meer dan 40 keer kan gebruiken. Het is nog best even lastig om een passende solid bar te vinden en dit is vaak ook een persoonlijke keuze. Maar een solid bar ten opzichte van een fles is altijd een ecoswap.

Afgelopen jaren heb ik samen met mijn collega - een cosmetisch technoloog - heel veel solids privé en professioneel getest en gezien. Er is heel weinig te vinden in winkels, maar heel veel online. Om je op weg te helpen heb ik hieronder een kleine selectie gemaakt van solid bars die bij Nederlandse en Belgische drogisterijketens te koop zijn en ook online besteld kunnen worden. Het oordeel van deze producten is gebaseerd op kwalitatief onderzoek onder respondenten, die deze producten hebben geprobeerd. Schrik niet van de prijs. Een gemiddelde fles gaat zo'n 20 tot 25 wasbeurten mee, solid bars kun je 40 tot 80 keer gebruiken, afhankelijk van hun samenstelling. Dit betekent dat een blok van 70-100 gram al snel 6 euro kost.

Ethique shampoo bar

Ethique is een Australisch merk en te verkrijgen bij Holland & Barrett. Het zijn mooie zachte zepen, shampoos en massage blocks, gezichts- en scheerzepen. Dit merk is sinds begin oktober 2019 in Nederland te verkrijgen. De zachtheid van de zeep en de geuren worden het meest positief beoordeeld. De producten zijn te verkrijgen vanaf €5,99 voor 100 gram.

Balade

De tweede keuze is ook te koop bij Holland & Barrett, die met hun solid assortiment streven naar Zero Waste. Dit product komt uit Frankrijk en heet Balade en Provence. Deze handgemaakte zepen ruiken heel subtiel en zijn net als de zepen van Ethique zacht voor de huid en vrij van Sodium Lauryl Sulfate. Het assortiment bestaat uit zeep, shampoo voor de vrouw en scheerzeep voor de man en vrouw. De zeep is te verkrijgen vanaf 7,99 voor 80 gram.

N.A.E.

Als laatste in dit rijtje heb ik een nieuw product bij het Kruidvat gevonden. Zij hebben twee soorten shampoos van het merk Nature Box en het merk N.A.E. in hun assortiment opgenomen. Dit laatste merk komt uit Italie en bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten. Van het merk N.A.E. wordt zeep en shampoo verkocht. De shampoo is een ronde bar en schuimt enorm en kost €7,99 voor 100 gram.

Wil je je verder oriënteren op solid bars dan kun je ook eens kijken op zepig.nl Dit is een online zeepwinkel met natuurlijke en handgemaakte zepen.

Succes met het maken van je keuze!